جوشکاری در زیر آب در بسیار موارد شبیه جوشکاری برقی است که در هوا انجام میشود. در جوشکاری برقی، حرارت لازم برای ذوب فلزات و جوش دادن آنها به همدیگر از طریق ایجاد قوس الکتریکی حاصل از تخلیه الکتریکی بین الکترود و قطعه فلزی انجام میگیرد. هنگامی که الکترونها از الکترود به سمت قطعه کار پرش میکنند، موجب یونیزه (باردار) شدن هوا شده و الکترونها از فاصله هوایی بین الکترود و قطعه عبور میکنند. این پدیده درون آب هم قابل اجراست. با این تفاوت که درون آب، به جای هوا مخلوط گازی شامل بخار آب و گازهای هیدروژن و اکسیژن حاصل برقکافت آب (تجزیه آب به عناصر سازنده)، یونیزه میشود.
برای انجام این نوع جوش نیاز به غواصی و تجهیزات خاصی است؛ که به جوشکارها کمک میکند در عمق دریا و اقیانوس اقدام به جوشکاری نمایند. این نوع جوشکاری از زمان جنگ جهانی اول برای تعمیر سریع کشتیهای آسیب دیده به کار گرفته شد و در حال حاضر برای ساخت و تعمیر خطوط لوله انتقال نفت و گاز، اسکلهها، سکوها و سازههای دریایی کاربردهای بیشماری دارد.
انواع جوشکاری زیر آب
برای جوشکاری زیر آب از روش های گوناگونی استفاده میشود که این روشها از لحاظ محیط اطراف جوش به دو دسته کلی تقسیم میشوند: جوشکاری مرطوب و جوشکاری خشک. در جوشکاری مرطوب فرآیند در تماس کامل با آب صورت میگیرد. در حالی که در جوشکاری خشک، تجهیزاتی به منظور ایجاد فضای خشک درون آب به کار گرفته میشوند. در ادامه این دو روش به تفصیل شرح داده میشوند.